Arbeidende hunder

Det finnes mange yrker der hunden er viktig og bidrar til et bedre resultat. Mest kjent er vel kanskje politihunder, førerhunder, terapihunder og ettersøkshunder. Disse hundene kan hjelpe til med mange forskjellige oppgaver. Her får du en kort innføring i politihundens og terapihundens betydning på sine arbeidsplasser.

POLITIHUNDER

Hunder er svært viktige i politiets arbeid. I tillegg til å spore, gripe og holde fast mistenkte gjerningsmenn, så er politihunder ofte spesialisert på forskjellige områder. De kan for eksempel være brannhunder, bombehunder eller søkshunder. Med den velutviklede luktesansen kan de finne både savnede personer, narkotika, blodspor og sæd.

- Hunden er en trygghet og en utrolig hjelp. Ofte hjelper det bare at hunden er til stede og synlig for å roe ned en opphetet situasjon, forteller Johan, som arbeider i politiet.

I Norge finnes det rundt 200 politihunder. De fleste av disse er schäferhunden, men politiet bruker også malinois, boxer og dobermann. Når det kommer til spesialiserte bombehunder, er det vanligst med springer spaniel, labrador retriever og flat coated retriever.

TERAPIHUNDER

En terapihund kan nå frem til mennesker som av forskjellige grunner har blitt avskjermet fra omverdenen, enten på grunn av sykdom eller andre omstendigheter. Hunden hjelper til med å bryte isolasjonen til disse menneskene og bidrar til en forbedring i helsen, livslysten og det sosiale samspillet med andre mennesker.

– Det handler om at hunden ser mennesket, forteller Mille Netszel, som jobber som fører av terapihunder.

Når en terapihund kommer på besøk til en pasient, er målet å stimulere til kommunikasjon og oppmuntre til vanlige og hverdagslige aktiviteter. Hunder av alle raser kan bli terapihunder. Det er den enkelte hundens egenskaper som er avgjørende, og dette testes når hunden er rundt ett år gammel.

– Vi tester at hunden er stabil, balansert og positiv. Den må for eksempel være interesser i å apportere, den bør ikke reagere på plutselige lyder, den må være lydig og ha lett for å slappe av og tilpasse seg forskjellige situasjoner, sier Mille.

Hos Norsk Brukshundsports Forbund får du mer informasjon og hjelp hvis du vil at hunden din skal bli en arbeidende hund.