DAGLIG HUNDESTELL

Hunden din har det best når du undersøker den regelmessig. Her får du noen tips til hvordan du kan sjekke de ulike områdene for å unngå eventuelle sykdommer og unødvendige skader.

NESE, TENNER OG MUNN

Nesen skal være fuktig og kjølig, og krever i utgangspunktet ikke noe spesielt stell. Hvis nesen er øm, får sprekker eller begynner å renne, kan dette være tegn på sykdom eller allergi. Da bør du ta hunden med til en veterinær for nærmere undersøkelse. Slimhinnene i munnen skal være rene og jevne. Hunder er vanligvis medgjørlige når munnen skal undersøkes, men det kan være lurt å venne hunden til dette allerede fra den er valp. Tennene skal være hvite og fri for tannstein. Røde merker i tannkjøttet er et varseltegn. Det kan føre til smertefulle svulster som igjen kan føre til redusert appetitt. Det er derfor nødvendig å rengjøre tennene til hunden regelmessig. Det er best å benytte en tannbørste og tannkrem som er spesielt utviklet for hunder til dette, og veterinæren kan vise deg hvordan du lykkes med å børste tennene til hunden din.

 

ØRER

Hundens ører kan i prinsippet være enten hengene eller stående. Hunder med hengende ører må kontrolleres oftere fordi ytterøret dekker øregangen slik at den ikke får tilstrekkelig med luft. Hvilken type hår som vokser i ørene (langt, kruset, kort osv.) spiller også en rolle. Den ytre øregangen må holdes ren. Ørene skal rengjøres regelmessig. Når du rengjør hundens ører, bør du benytte en bomullsbit dyppet i en rensevæske som du kan kjøpe hos veterinæren. Masser området under øret i tretti sekunder, og tørk forsiktig av øret med litt bomull. Hunder med lang pels har ofte hårtuster i ørene. Disse kan samle opp ørevoks. Ta kontakt med veterinæren hvis hunden din tilhører denne gruppen for å diskutere hvordan dette kan forebygges og behandles.

 

KLØR OG SPORER

Hunden har to typer klør – vanlige klør og sporer. Klørne vokser hele tiden, men slites på naturlig vis når hunden er i aktivitet. Hvis klørne klaprer mot gulvet, er det på tide å klippe dem med en klosaks eller en klotang. Vær forsiktig så du ikke klipper i nerven. Hvis hundens klør er hvite, ser du området der nerven sitter som et rosa triangel der kloen er festet ved tåen. Hvis hunden har mørke klør, kan du se dette området under kloen. I begge tilfellene skal kloen klippes foran nerven. Begynner kloen å blø, kan du ha på hydrogenperoksid eller benytte blodstillende vatt som er tilgjengelig på apoteket. Du kan også la en bandasje sitte på en time for å beskytte såret i kloen. Husk at sporene som ofte er skjult i pelsen, også må klippes. Den samme metoden kan benyttes for dem. Sporene kan forårsake smerte eller føre til sår i huden hvis de blir for lange og begynner å vokse inn mot hundens bein.

POTER

Det er viktig at du undersøker potene for å kontrollere at hunden ikke har skadet seg på spisse eller skarpe gjenstander (for eksempel glasskår). Pass også på at det ikke setter seg fast noe mellom tærne til hunden. Frøene på enkelte gresstrå er formet som mikroskopiske spyd og kan føre til alvorlige skader hvis de setter seg fast under huden. Om vinteren er det en større risiko for at potene kan sprekke på grunn av salt som benyttes på veiene. Skyll derfor hundens poter i lunket vann etter spaserturen, så unngår du slike skader.

 

REN PELS

Hvor ofte hunden må bade og vaskes med sjampo er avhengig av strukturen på pelsen og om hunden er skitten. Det er som regel ikke nødvendig å vaske en hund med sjampo med mindre hunden er svært skitten eller lider av en hudsykdom der veterinæren foreskriver vask med sjampo. Strihårede hunder trenger bare å bade hvis de er skitne, langhårede hunder kan derimot trenge et bad litt oftere siden skitt og bakterier har lettere for å samle seg i den lange pelsen. Hunder som liker å bade om sommeren må tørkes ordentlig etter hvert bad. Enten hunden bader i en bekk eller i havet kan partikler feste seg i pelsen og forårsake irritasjon. Det anbefales derfor å skylle hunden i rent vann etter et bad i havet eller innsjøer.

 

RØYTING

Alle hårstrå har en begrenset levetid. Det betyr at alle hårstråene går gjennom en livssyklus hvor de til slutt dør og erstattes av nye hårstrå. Hunder som er mye ute røyter to ganger om året, oftest om våren og høsten. Dette henger sammen med forandringene i mengden med dagslys. Hunder som hovedsakelig er innendørs påvirkes ikke like mye av variasjonen i dagslyset. De røyter derfor året rundt, men gjerne mer om våren og høsten. Regelmessig bading og børsting bidrar til å fjerne døde hårstrå. Hvor ofte du skal gjøre dette og hva du trenger av utstyr er avhengig av hvilken pelstype hunden har.